Slott, kyrka, fika och medeltid

På fredagen så han vi med en hel del, så pass mycket att jag får ta och dela upp dagen i två olika inlägg. Jag börjar med slott, kyrka och Medeltidsmuseum och fika innan jag går vidare med resten av dagen i nästa inlägg.
 
Ungefär så här såg första delen av fredagen ut:
 
Vi bodde ju så nära slottet så vi passerade det varenda gång vi skulle nånstans.
 
Och vi var ju åtminstone tvungna att titta in i "hallen" eller vad man nu ska kalla detta monumentala utrymme innanför där vakten stod.
 
Jag var bra sugen på att lösa inträde till slottet men vi hade ju redan bestämt att vi skulle till Medeltidsmuseet och man varken hinner ju eller orkar med allt. Speciellt inte sonen då som under en dag tar dubbelt så många steg (och skutt) som en själv med sina korta ben.
 
Som plåster på såren för att vi inte gav oss tid att hälsa på i slottet så gick vi in för en liten snabbvisit i Storkyrkan.
 
Flådigt.
 
Där inne finns en till staty föreställande Sankt Göran och Draken från slutet av 1400-talet (!) . Detta är originalet och den som stod nära vårt boende i gamla stan (på Köpmantorget) är en kopia i brons från 1912.
 
Innan vi lyckats ta oss ut ur Gamla stan och till Medeltidsmuseet hade vi hunnit bli hungriga. Inte första gången det hände! Så det var bara stanna och ta sig ett fikamellanmål på sista caféet innan man lämnar Västerlånggatan. Och det var ett bra café.
 
Jag valde tyvärr en alldeles för torr morotskaka för min smak, men jag blev åtminstone massivt lovebombad av sonen :-)
 
Gulle :-)
 
Tillslut tog vi oss till Medeltidsmuseet. Där fanns några väldigt fina otroligt mänskliga vaxfigurer som denna kvinna som insjuknat i pesten.
Annars var jag faktiskt lite besviken, jag mindes Medeltidsmuseet som väldigt spännande och suggestivt sedan ett tidigare besök för typ 10-12 år sedan då jag hade för mig att man fick gå i ganska många installationer och iscensättningar av olika miljöer och händelser i mörka prång och typ katakomber. Mord och sjukdomar och stadsliv och sånt har jag för mig att man fick se. Nu var det mycket mer sterilt och typ tomt. Kanske är det bara mitt minne som spelar mig ett spratt, eller så är det bara jag som är barnslig och har smak för det makabra. :-)
 
Pesten dödade människor på bara 3-5 dagar så undra på att denna kvinna ser ut att ha tappat hoppet.
 
Pelle blev förresten haffad av polisen där inne :-) ... eller så var det så att de hade en utställningsdel som handlade om brott och straff genom tiderna.
 
Åsså en liten visit i museishopen innan vi gick på vidare äventyr.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0