Jean Paul Gaultier på Arkitektur- och Designcentrum

Arkitektur- och Designcentrum, fd Arkitekturmuseet, som ligger i samma byggnad som Moderna Museet visar fram till den 22 september i år 2013 en samling med klädkreationer skapade av Jean Paul Gaultier.
 
Det händer ju inte så ofta ( i alla fall inte mig :-) ) att man live får se en sån mängd kreationer skapade av internationella berömdheter vad gäller mode så det kändes ju lite exklusivt och värt ett besök. Här är lite bilder:
 
En blandning av haute couture och konfektionskollektioner från tidigt 1970-tal och framåt visades.
 
Haute Coutureklänningarna som var i en stil som påminner om ikoniska Madonnamotiv tycker jag var de mest spektakulära.
 
Det skumma ljuset i lokalen gjorde det tyvärr lite svårt uppfatta detaljerna i dräkterna.
 
Det som fascinerade mig nästan mest var knasigt nog inte dräkterna utan att skyltdockorna hade rörliga ansikten vilket gav en showaktig känsla över utställningen. Det fungerade så att man hade projicerat filmer av ansikten på skyltdockornas i övrigt platta ansiktsytor vilket gav en väldigt realistisk känsla.
 
Observera att den här bilden är en gifanimering, så ni ska få en liten känsla för hur dockorna sneglade och log mot oss besökare, och även sjöng och pratade stundvis. Det gav karaktär åt både dräkter och dockor, något som är viktigt för Jean Paul Gaultier när han skapar sina kläder.
 
Här är lite renare linjer och användbarare former med den klassiska franska blå-vitrandiga sailorlooken. Jättesnyggt tycker jag.
 
Detalj från den randiga klänningen med fjäderkjol i bilden ovanför.
  
Den här detaljbilden från en annan klänning kommer från en docka som stod vid entrén till utställningen. Petra Mede bar den vid finalen av Eurovision Song Contest i år.
 

Den här bilden har jag lånat från denna sida eftersom jag helt enkelt glömde att fotografera entrén till utställningen. Samtliga klänningar är de som Petra Mede bar på Eurovision Song Contest.
 

 

Till sist filmklipp filmat med min mobilkamera. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0