Sex vanliga böcker och en robotbok

Senaste dagarna har jag fått mina bokbeställningar från AdLibris och Mattonbutiken. Härligt härligt eftersom jag både fått beställa fina böcker men sluppit betala för dem själv eftersom det så klart går på skolans budget.  
 
Enda problemet när jag beställde dem är att det ju ibland är lite grisen i säcken, man får ju oftast inte bläddra i böckerna online. Så en av böckerna blev en tråkig överraskning; det är vad jag tror kan vara en robotbok. Jag hade själv ingen aning om vad en robotbok var förrens min kollega Maja berättade det för mig, faktiskt medan jag satt och öppnade bokpaketen. Här kan du läsa vad robotbok är:
Robotbok - Wikipedia
Robotbok i skyltfönster
 
Det var ju inte lite ironiskt att jag fick en robotbok bland mina beställningar just när hon höll på att berätta för mig om det fenomenet! 
Nu är jag lite i valet och kvalet om jag ska behålla "robotboken" (om det nu är en sån) för den innehåller avskräckande layoutexempel som kan vara bra att ha i undervisningen... fast å andra sidan; vem behöver typ 250 sidor mest bestående av avskräckande layoutexempel?
 
Som tur är var de andra böckerna bra. Jag har värderat dem från skalan 1 till 5, där 1 = dålig, 5 = toppenbra, men observera att det enbart baserar sig på en snabb titt igenom böckerna. Ursäkta de fula bilderna, tog dem med min iPhone:
 
Betyg: 5. Rik på illustrationer och författaren/illustratörens egna reflektioner kring mönsterskapande under bra och logiska rubriksättningar i relativt stort bokformat.
 
Betyg 5: Mycket rikt bildmaterial i en bok i stort format av en världsberömd modeillustratör som vet vad han talar om.
 
Betyg 4,5: Många många bilder på ball cd-omslags- och posterdesign. Inte så mycket text men ändå beskrivande bildtexter och kapitelindelningar. Roligt som inspiration. Anledningen till att den inte får en 5:a är att boken som är en bildbok blir lite liten till formatet.
 
Betyg 4: Mycket bra informativt innehåll med störst dominans på text och inte lika många bildexempel. Bildexempel finns dock på de flesta objekten, fast de är ganska små. Bra som uppslagsbok tänker jag.
 
Betyg 3,5: En bok med ENBART mallar till olika typer av förpackningar. Alltså inte jordens roligaste att bläddra igenom, men vilken smart idé när man ska designa förpackningar! Den innehåller en cd-skiva också med mallarna, men den har jag inte tittat igenom. Boken finns att beställa med olika förpackningsteman, med mer eller mindre avancerade förpackningar, men denna som jag beställde innehåller alltså mer vanliga, "basic", förpackningsmodeller.
 
Betyg 3: Mycket mycket text och inte så mycket bilder, men tillräckligt för att man ska få ett bra sammanhang. Bra som uppslagsbok förmodligen.
 
Betyg 1: Den förmodade robotboken. Boken har ingen kategorisering, inga kapitel, inga bildtexter och layouterna känns helt utan anknytning till varandra. 50% är mer eller mindre skräckexempel på layouter och knappt några tillhör toppexempel på grafisk design.  

Kommentarer
Postat av: Moa

Oj, så intressant med begreppet robotbok, det hade jag aldrig hört talas om! Mycket fascinerande...

Boken av Lotta Kühlhorn har jag också köpt, den kom för några veckor sedan men jag har bara hunnit småbläddra lite i den. Men den ser otroligt fin och inspirerande ut!

Svar: Jo men jag såg det att du beställt mönsterboken! Den verkar jättebra verkligen. Jag längtar tills det finns tid titta igenom böckerna lite mer, men det känns som alla böcker kommer vara bra att ha länge länge. Utom robotboken då kanske :)
Anita Blomkvist Johansson

2012-09-20 @ 18:09:16
URL: http://moamaria.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0