Fy för Alfons Åberg och tack för små Annor

I helgen hyrde vi ett gäng avsnitt av Alfons Åberg via digitalboxen, och jag höll på att svälja tungan av argchock (ok, lite väl dramatiskt formulerat, men bara så ni ska förstå en del av känslan) när jag såg ett av avsnitten - "Alfons och Milla".
 
Just det avsnittet handlar om hur alla flickor är jobbiga för att de gråter över minsta lilla, kammar håret, speglar sig, tycker om ha fina kläder, skvallrar osv. Alfons är dock väldigt sugen på att umgås med en tjej som skiljer sig från de andra - Milla. Hon gråter inte, kan bygga trädkojor, sy och baka, skvallrar inte osv.
Alfons blir retad av elaka killar för att han leker med Milla som är en tjej, och slutar därför umgås med henne. Man ska ju inte leka med tjejer.
Men tillslut hittar de tillbaka till varandra och när elaka pojkarna retar honom så är Alfons ursäkt på slutet att hon inte är en tjej, det är bara Milla.
 
När Filip igår lördag satt och såg filmen så hör jag honom säga - "man ska inte leka med tjejer".
 
Tack så jäkla mycket för den författare Gunilla Bergström! Hade det inte varit för såna som du som vill påpeka det så hade han inte kommit på det själv. Han har i lugn och ro lekt med tjejer utan att tänka på saken tidigare. Behandlat dem som alla andra (ja som killar med andra ord då, för killar är tydligen normen och de normala i Alfons värld?), utan att se några fel på dem.
Medan Pelle lugnt och sansat försöker förklara att "men du leker ju med mamma hela tiden?" så ropar jag "pedagogiskt" från köket "ALFONS ÄR DUM I HUVET!".
 
Senast häromdagen när Pelle skulle hämta Filip på föris satt Filip med fem tjejer och trädde pärlor. Underbart! Trots att jag och Pelle är olika i mycket är vi helt överrens om att om man inte hela tiden befäster könsroller, hur man ska vara och bete sig när man tillhör ett visst kön, kommer det ge Filip större valmöjligheter i livet.
 
Här är filmen om ni vill se:
 
 
Okej, är det nåra fler än jag som ser nåt fel i filmen ovan? Jag ser bland annat följande:
 
Man får inte gråta - Men hur var det då med att killar också ska få gråta och visa känslor? Filip gråter flera gånger i veckan över småsaker för han är bara (snart) fyra år och små barn gråter ofta och mycket. Men det är lugnt, nu vet han att det är fel att visa svaghet.
Man får inte göra sig fin och spegla sig - Filip tycker om när jag klätt honom fin och speglar sig då gärna. Han trär också pärlor och önskar sig stora glittriga smycken (OCH bilar) i födelsedagspresent. Då måste han ju sluta med det då, för det får man inte göra.
Alla tjejer skvallrar och är elaka???
Hur var det med att dra alla över en kam? Är vi inte individer?
En tjej är bra bara när hon inte är som en tjej, och helst ska hon vara bättre än alla killar också innan hon duger. Men man ska helst dölja och inte stå för att man respekterar tjejer.
Till sist - byt ut ordet "tjejer" i filmen mot "svarta" eller "muslimer" så kanske ni också förstår det knäppa. Det skulle absolut inte vara okej, men att tramsa om tjejer och killar är tydligen det.
 
Som tur är fick vi en rejäl motvikt till dumheterna när vi sen på eftermiddagen for på Naturens dag på 4H-gården i Röbäck. Där mötte vi "Anna" (ej hennes riktiga namn), som kom som en skänk från ovan. Hon är en försigkommen rosa-lilaklädd och blond uppenbarelse i 4-årsåldern som går på samma förskoleavdelning som Filip. Och hon tog Filip med ett redigt tag om ryggen och ledde honom på kaninhoppning, ponnyridning och ansiktsmålning för att han skulle få lika fina rosa-lila blommor och fjärilar på kinderna som hon. Filip var överlycklig och inte var det nån sak att hon var tjej och han var kille.
 
Fast när vi sen kom hem och såg Alfons Åberg en gång till så konstaterade Filip återigen att man inte ska leka med tjejer. Suck.
 

Kommentarer
Postat av: Hann-Karin Grensman

Vad jag inte förstår är hur du ser på ditt ansvar i det hela. först låter du honom se en olämplig film en gång och sedan låter du honom se det igen. Varför skylla på Bergström?

Svar: Det är av ren snålhet, vi hade hyrt den via digitalboxen i 48 timmar. Tack för kommentar! Vänliga hälsningar/Anita
Anita Blomkvist Johansson

2012-09-19 @ 13:07:27
URL: http://hgrensman.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0