Göteborg: Göteborgs konstmuseum

Jag fortsätter blogginläggen om museibesöken jag gjorde, så här kommer en massa bilder från visningen på Göteborgs konstmuseum. Där blev jag helt överväldigad av alla berömdheter som hängde på väggarna, det tog liksom aldrig slut, och känslan var nästan som att träffa alla sina idoler samtidigt:

Göteborgs konstmuseum


Göteborgs konstmuseum och Göteborgs konsthall ligger rakt bakom Poseidonskulpturen på Götaplatsen som toppar Avenyn.




"Seconds in Ecstasy" av Cajsa von Zeipel var en fascinerande skulptur i långsam rörelse som låg på gränsen till det kitschigt ytliga. Samma konstnär har också gjort en dekoration till en nybyggd galleria i Stockholm vilket inte känns helt ologiskt. Se mer på Cajsa von Zeipels hemsida.


"Oracle" av Jone Kvie, som även har ett konstverk vid namn "The Umeå Nebula" placerat på Designhögskolan i Umeå.


Jag i "Oracle".


En målning på ett okänt franskt aristokratiskt par av Alexander Roslin. Målningen kom på avvägar under franska revolutionen och har skapat en hel del funderingar kring paret i bilden.


I det vackra Fürstenbergska galleriet kan man se nordisk konst från decennierna kring sekelskiftet. Allt, även inredningen, är skänkt av paret Fürstenberg 1902.


I ovan nämnda galleri finns denna tavla av Hugo Birger; "Skandinaviska konstnärers frukost på Café Ledoyen i Paris Vernissagedagen" från 1886 som visar flera av tidens aktuella konstnärer, bland annat Carl Larsson.


Jag längtade efter Filip så det blev en del närbilder på Carl Larssons barnmålningar.



På museet pågår också tillfälliga utställningen Surrounding Bacon & Warhol fram till 12 augusti 2012. Utställningen visar upp verk av Andy Warhol och Francis Bacon men också konstnärer som ligger mellan de båda konstnärernas uttryckssätt. Jag orkar inte skriva alla titlar under bilderna.


Målningar av Andy Warhol.





Av Andy Warhol.


Målning av Ola Billgren.


Längst ned i museets källarvåning visades en ganska stor utställning av Laurie Simmons som jobbar med färgfotografi som ligger nära filmens och reklamens värld som man beskriver det på museets hemsida.


Av Laurie Simmons och med Meryl Streep (faktiskt).


Laurie Simmons visade också upp stora fotografier med lite lätt störande innehåll med japanska sexdockor satta i olika miljöer.

Kommentarer
Postat av: Karoline

Vad heter tavlan med munnen som går ut? Även konstnären? Underbar!

Svar: Hej Karoline! Ja visst är målningen häftig! Jag har försökt hitta uppgifterna om vem som är konstnären till verket, men jag har tyvärr inte hittat det. Men målningen var en del av utställningen Surrounding Bacon & Warhol på Göteborgs konstmuseum. Kram/Anita
Anita Blomkvist Johansson

2012-07-01 @ 20:10:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0